Enllaç a la pàgina web del projecte
Resum de projecte
L’IES Binissalem, la Gesamtschule der Stadt de Brühl (Alemanya) i la Kantonsschule Musegg de Lucerna (Suïssa) han participat, una vegada més, en un projecte Erasmus+. El tema d’aquesta edició era l’aigua, analitzada des de les problemàtiques pròpies de cada país i el títol que es va escollir va ser “Young Europeans For Water Sustainability – In Memory Of Klaus Sautmann”. D’aquesta manera, es feia valdre el principal objectiu del projecte que era la visió sostenible d’un recurs tan necessari com l’aigua. A banda d’això, també es pretenia homenatjar al professor de l’escola alemanya i organitzador de molts projectes Erasmus+ Klaus Sautmann, que va morir a l’estiu de 2020.
La primera mobilitat es va dur a terme a Binissalem, del 23 al 29 d’octubre de 2022. Després de fer les primeres preses de contacte, es van posar per feina i cada país va explicar les circumstàncies que envolta l’aigua a les seves regions. Per exemple, de Mallorca es va parlar sobre la falta d’aigua, de Brühl, sobre les inundacions pel desbordament del Rin, i de Suïssa, sobre com la generació d’energia hidroelèctrica afecta als ecosistemes. Les principals activitats que es varen dur a terme aquella setmana varen ser l’anàlisi de mostres d’aigua de cada país, una excursió per Sa Costera, per veure la Font des Verger; la visita a ABAQUA, per estudiar la distribució de l’aigua a l’illa, i assistiren a una conferència del doctor en Geografia, Ivan Murray, sobre l’impacte del turisme.
Alumnes i professors participants en el projecte acompanyats per na Maria Coll que ens va guiar per la ruta de l’aigua de Binissalem.
Uns mesos després, tots es desplaçaren fins a Brühl (Alemanya), del 26 al 31 de març de 2023. Allà, van aprofitar per visitar el parc Gymnicher Mühle, on s’està duent a terme una renaturalització del riu Erft, per tal que torni a tenir el seu recorregut original. A més, també anaren a la depuradora de Colònia per conèixer com es tracten les aigües residuals i, altrament, els sistemes de contenció que tenen per evitar inundacions pel desbordament del riu Rin. També tingueren temps per gaudir de la ciutat de Colònia i de temps lliure amb les famílies. Els alumnes també varen poder anar un dia a Brussel·les per conèixer el funcionament de les institucions europees. Varen visitar la Casa d’Europa (museu que explica la història del continent) i el Parlamentarium (on van conèixer el funcionament del Parlament i Consell Europeu).
Alumnes participants en el projecte en el Parlamentarium (Brussel·les).
Alumnes practicant el muntatge i desmuntatge de les barreres de contenció contra les inundacions a Colònia.
Del 23 al 28 d’octubre del mateix any, varen partir cap a la tercera mobilitat que es duia a terme a Lucerna, Suïssa. Les muntanyes i el llac de la ciutat varen ser el magnífic escenari per una setmana de feina i d’anècdotes compartides amb els estudiants dels altres països. Entre les activitats que es van realitzar, hi va haver una excursió a la central hidroelèctrica de Grimselwelt per conèixer com aprofiten l’aigua del desgel per generar energia. El mateix dia, també varen quedar meravellats amb l’impressionant paisatge del canó del riu Aare. Després d’haver analitzat la creació d’energia a partir de l’aigua, també calia ser conscients dels impactes d’aquestes centrals sobre els ecosistemes. Per aquest motiu, el professor d’universitat Martin Schmid, membre de l’entitat sobre recerca d’aigua EAWAG, va dur a terme una conferència sobre aquest aspecte i, d’aquesta manera, van comprovar com els animals es veuen perjudicats i les possibles solucions que s’hi posen en marxa.
Alumnes fent feina durant una de les activitats.
Canó del riu Aare.
Finalment, la darrera setmana d’intercanvi es va dur a terme, un altra vegada, a Binissalem del 5 al 9 de març de 2024. Aquest pic, només havien d’anar perfeccionant els productes començats a Suïssa com la revista el joc de taula. També varen aprofitar per visitar l’Albufera d’Alcúdia, a on van mesurar la conductivitat i van comprovar la salinitat que hi havia a l’aigua i que com més a prop de la mar estaven, més salada era.
Tot això, ha permès als alumnes aprofundir en molts aprenentatges relacionats amb l’aigua i també millorar la seva competència lingüística en anglès. Però, sobretot, els ha suposat una experiència meravellosa de poder fer amistats d’altres països i una immersió en les seves cultures.
Revista del projecte:
Els principals aspectes del projecte han quedat reflectits en la revista que s’ha creat durant el projecte.